Berlin School in Romania

(AUDIO INTERVIEWS)

Germania a fost, la începutul anilor 70, centrul unei revoluții muzicale care avea să transforme ireversibil muzica electronică. După o perioadă de căutare și experimentare, câțiva tineri artiști, mulți dintre ei încă studenți, părăsesc arena rock-ului psihedelic pentru a explora posibilitățile sonore oferite de sintetizatoare. În Berlinul de Vest se remarcă Tangerine Dream, Klaus Schulze, Ash Ra Tempel cu lucrări muzicale cosmice, meditative, influențate de estetica suprarealistă. La Dusseldorf, avangarda reprezentată de Kraftwerk, Can, Cluster și Neu! intră în cultura populară cu piese electro dansabile și accesibile. Cele două școli, cea din Dusseldorf și cea din Berlin, formează principala moștenire germană în muzica contemporană, influențând și în prezent majoritatea stilurilor electronice.

Școala berlineză a ajuns în România în anii 70 prin intermediul înregistrărilor difuzate la radio sau distribuite pe piața neoficială de muzică. Sub comunism, posibilitățile economice limitate și contactele reduse cu Occidentul făceau anevoioasă achiziționarea de sintetizatoare. De aici și numărul extrem de redus de artiști locali implicați în muzica electronică. Abia în 1990, după căderea regimului Ceaușescu, apare la Iași primul album Berlin School în România: „Turning Away” de Dan Bozaru (cunoscut mai târziu sub numele Indra). Pionieratul lui Dan Bozaru nu a rămas fără ecou, muzica sa câștigând treptat audiență internațională, inclusiv în Germania. A urmat, 9 ani mai târziu, debutul lui Mihail-Adrian Simion care, sub pseudonimul Alba Ecstasy, semnează o consistentă discografie Berlin School (peste 110 volume).

Indra și Alba Ecstasy sunt principalii artiști români care compun în stilul școlii berlineze. Mă bucur să îi aduc din nou în fața microfonului pentru a povesti despre cum au descoperit și cum au fost influențați de Berlin School în propria carieră. Lista invitaților mei e completată cu Cătălin Truță (Omu/ DaKsha/ The Music Lab) care introduce în intervenția sa câteva elemente de teorie muzicală necesare unei mai bune înțelegeri a acestei tradiții. Cătălin a realizat mai multe compoziții Berlin School, unele în stil clasic, altele recontextualizate.

Ediția se încheie cu un artist aflat la debut în emisiunea noastră : Valeriu. Deși chitarist la bază, Valeriu obișnuiește să lucreze promițător cu sunete electronice și vizitează inclusiv Berlinul în călătoriile sale muzicale.

Link-uri utile:


INDRA Official Site: http://indramusic.ro/

ALBA ECSTASY Official site: www.albaecstasy.ro