top of page

DAEMONIA NYMPHE: neofolk in antique meter

(AUDIO INTERVIEW + MIX)

Note: although the show is presented in Romanian, the interview with Daemonia Nymphe is in English.


Au trecut aproape 10 zile de la primul concert Daemonia Nymphe în România, un eveniment pe afișul festivalului ARTmania 2014 pe care l-am așteptat cu mare interes. După seara muzicală inedită oferită, i-am întâlnit în culise pentru un scurt interviu, înregistrarea căruia o poți asculta în prima parte a emisiunii. Ediția specială Daemonia Nymphe la „Călătorii spre Infinit” continuă în partea a doua cu selecții din discografia trupei elene, cele 40 de minute ale programului servind, sper, pentru o introducere rezonabilă în arta propusă de duo-ul Spyros Giasafakis și Evi Stergiou. Le mulțumesc organizatorilor festivalului ARTmania, mai ales lui Mihnea Badea și Oliviei Ignatescu pentru sprijinul oferit.

Varianta online a programului este completată cu un transcript al interviului în română, text care compensează lipsa dublării audio la traducere (am preferat să păstrez intactă audiția vocilor artiștilor).


Interviu (traducere):

Am remarcat că numele formației voastre este rău interpretat, și nu de puține ori. Pentru început, găsesc potrivit să elucidați: ce înseamnă Daemonia Nymphe ?


Spyros: Daemonia provine din daemon (gr.δαίμων), care înseamnă „zeu” în greaca veche. Așadar, numele nostru se traduce „Nimfa Divină”. Are legătură cu zeul lui Socrate, cu daimon-ul pentru care a fost acuzat. S-a spus că Socrate aducea elemente străine, divinități străine de oraș (Atena, nt.). Nu are nimic de-a face cu demon (cu diavolul, completează Evi Stergiou), ne referim la ceva complet diferit. În fapt, δαίμων semnifică „cel ce are cunoaștere”, aceasta e semnificația cuvântului.


Sunetul vostru e cu totul aparte, mai ales că e creat cu numeroase instrumente antice din Grecia. Responsabil cu reconstrucția lor e Nikolaos Brass, un meșteșugar de care știu că vă leagă o relație deosebită. Cum a apărut această colaborare cu el ?


Evi: Spyros l-a întâlnit pe Nikolaos Brass cu mulți ani în urmă, a mers la atelierul său și i-a oferit muzica noastră. Nikolaos a spus „Îmi place muzica și vreau să vă ofer instrumentele mele.” De aici a pornit. La început aveam doar o liră și un barbitos, dar apoi ne-a dat multe instrumente din colecția sa bogată, iar acum sunt deja mulți ani de când cântăm cu ele. E o relație care încă există și are viitor.

Spyros: Studiam sculptura și, fiind născut în Atena, eram fascinat de arhitectura (antică, n.t) orașului și a țării. Nu știam prea multe despre muzica Antichității, dar gândeam că, dacă exista o atât de magnifică artă vizuală, trebuie să fi existat și o muzică la fel de magnifică. Am făcut cercetări și, întâmplător, am zărit într-un magazin lira pe care Nikolaos a creat-o cu mulți ani în urmă. Am vorbit cu el, a durat o vreme până a ascultat muzica noastră și a căpătat încredere în ce făceam noi. Cred că suntem primii muzicieni care cântăm cu instrumentele sale. Așa a început călătoria și ea continuă și în prezent.


Vă descrieți uneori ca o formație esoterică. În ce fel arta voastră este esoterică ?


Spyros: Acesta e un termen folosit de buna noastră prietenă Louisa John-Krol. Ea este o artistă din Australia și folosește termenul atunci când scrie despre muzica noastră. În greacă „esoteric” (gr. ἐσωτερικός) înseamnă „din interior”, precum spiritul care dă viață și sens ființei umane. Se aplică și muzicii noastre care este mai eterată (subtilă, n.t) și te face să călătorești și să te gândești la legătura noastră cu Natura. E o noțiune globală, nu doar greacă, e o noțiune universală.

Evi: Esoteric este atunci când privești în interior. Nu trebuie să fie ceva prea evident, nu e ceva zgomotos, trebuie să mergi în profunzimea ta pentru a-l afla. În acest mod simt că termenul ni se aplică.


Păreți destul de implicați în lumea teatrului. Anul acesta ați contribuit la spectacolul Medea de Euripide realizat de compania Theater Lab și jucat la Londra. Chiar și concertele voastre au o dimensiune teatrală, iar azi ați cântat în Sibiu pe scena Teatrului Gong. De unde această legătură cu teatrul ?


Spyros: Suntem implicați în teatru de 4 ani, întotdeauna ne-am dorit să creăm muzică pentru piese de teatru, inclusiv teatru antic. Folosim instrumentele vechi pentru asta, precum o făceau înaintașii noștri, deoarece teatrul în Grecia era legat de muzică. Scenariul și muzica erau scrise în același timp, de aceeași persoană. Muzica era foarte importantă atunci, nu doar ca un fundal sonor. Intenția noastră e ca atunci când creăm muzică să avem un dialog cu actorii și chiar să jucăm împreună cu ei. Suntem foarte încântați că am avut posibilitatea de a face asta. Am cântat în teatre antice, în Cipru, ceea ce a fost o mare onoare pentru noi. În aceste locuri străvechi sunetul este deosebit, peisajul și tot restul te conectează cu ceva, spun iarăși, universal.


Publicați destul de rar noi albume, dar Psychostasia a fost o surpriză superbă în 2013. La ce lucrați în prezent, la ce să ne așteptăm de la Daemonia Nymphe în viitor ?


Spyros: Realizăm numeroase proiecte diferite: teatru, concerte, înregistrări, colaborări cu alți muzicieni, facem muzică pentru documentare și filme. Compunem pentru un nou album, ne așteaptă alte concerte în față, în Europa, posibil și în alte părți, dar nu avem confirmările încă. Facem muzică și pentru proiecte care nu sunt Daemonia Nymphe în întregime, ci colaborări cu alți muzicieni. În fapt, noi compunem muzică tot timpul, iar acum scriem versuri mai mult decât o făceam în trecut. Foloseam îndeosebi versuri orfice și poeme de Sappho, dar acum vom cânta și propriile versuri. Lucrăm la noi piese.


Sunt nerăbdător să ascult noile voastre creații, vă mulțumesc pentru concert, sper să mai avem unul cu voi în România.


Spyros, Evi: Și noi sperăm, iubim țara asta, mulțumim mult.


Links:


DAEMONIA NYMPHE Site: http://www.daemonianymphe.com/

bottom of page