top of page

Muzica electronica vs new age


La împlinirea a 10 ani de „Arta Sunetelor”, Radu Lupașcu și Ioan Big, coordonatorii proiectului editorial, au marcat momentul festiv cu o nouă publicație: „Cartea Sunetelor” (două volume).

La invitația lui Radu, am acceptat provocarea de a scrie pe subiectul „Muzica electronică versus New Age”, articol reprezentând contribuția mea la această ediție aniversară. Deși inițial am considerat-o prea nișată, interesantă doar sub aspectul unor analize muzicale diferențiale, am abordat tema recomandată din perspectiva popularizatorului celor două genuri. Până la urmă, sunt responsabil cu introducerea și promovarea termenului „muzică new age” în presa românească, rol pe care mi l-am asumat încă de la debutul carierei de jurnalist muzical, la începutul anilor 90. Articolul scris pentru „Cartea sunetelor” mi-a oferit ocazia de a face ceea ce nu mi-a reușit nici măcar în emisiunea/ podcast-ul „Călătorii spre Infinit”: de a povesti cu detalii și, uneori, de a argumenta succint pe marginea relației dintre muzica electronică și cea new age. „Incluziuni și confuzii”/ „Surse și concrescențe”/ „Matricea Krautrock”/„Filiera ambientală (Satie-Eno-Psybient)”/ „New Age - mișcare spirituală, categorie, gen muzical” sunt titlurile câtorva subcapitole care structurează expunerea. „Cartea Sunetelor” a fost lansată pe 7 Decembrie, în București, la Clubul Țăranului, în prezența coordonatorilor și cu participarea majorității autorilor publicați în antologie.

Articolul „Muzica electronică vs New Age” poate fi citit integral în documentul atașat (se navighează în document folosind bara din dreapta ferestrei).




bottom of page